faq-watkostairco

Veel gestelde vragen over airconditioning

Hoe werkt een airco?
Maakt een airco-systeem ziek?
Maakt een airco/warmtepomp systeem veel lawaai?
Verbruikt een airco veel energie?
Ik wil een airco installeren, kan ik deze zelf aansluiten?
Wat is een multi-splitsysteem?
Hoe herken ik een slecht werkende airco?
Welke onderhoud heeft uw airco nodig?
Kunnen airco's alleen maar koelen?
Hoe wordt de nodige koelcapaciteit berekend?
Wat is de energie besparing?
Waar moet ik rekening mee houden als er een airconditioner geïnstalleerd wordt?

Hoe werkt een airco?

Airconditioning is letterlijk het conditioneren van lucht; dat wil zeggen dat de lucht niet alleen wordt afgekoeld of verwarmd, maar er kan tevens worden ontvochtigd en gefilterd. De airconditioner is het apparaat, dat de lucht conditioneert.

Maakt een airco-systeem ziek ?

Microben hebben binnen één huis nooit airconditioning nodig gehad om van de ene op de andere persoon over te gaan. Aircotoestellen verhogen dus niet het risico om microben over te brengen maar beschikken daarentegen over filters die de vervuilde lucht filteren. Sommige systemen beschikken zelfs over filters die tabaksrook, ziektekiemen, huismijt en pollen verwijderen uit de lucht.

Wat keelontstekingen betreft, zijn de toestellen speciaal ontworpen om tocht te vermijden. Een minimum aan gezond verstand is echter van toepassing. Indien er buiten een hittegolf heerst, is het aangeraden om geen al te groot verschil tussen binnentempertuur en buitentemperatuur te creëren. Beperk u tot een verschil van max 8°C !!!

Maakt een airco/warmtepomp systeem veel lawaai ?

De bedoeling van deze toestellen is om gekoelde of verwarmde lucht in de ruimte te vermengen met de aanwezige lucht. Het is dus moeilijk om geen geluid te hebben. De meeste toestellen op de markt voor residentieel gebruik zijn erg discreet en geluidsarm. Om u een idee te geven van geluid: 30dBA = fluisteren, 60dBA = stofzuiger Er zijn al veel airco/warmtepomp systemen op de markt die bij lage snelheid amper een geluidsniveau van 20 dBA veroorzaken.

Verbruikt een airco veel energie?

Airconditioning was vroeger een luxe artikel. Mede door de warme zomers is airconditioning tegenwoordig bijna standaard in auto's, winkels en kantoren. D.m.v. innovatieve technologieën heeft men zich als doel gesteld uw elektra verbruik te beperken. Airconditioners van tegenwoordig zijn uiterst energiezuinig. Bovendien kan een groot deel van de energiekosten worden beperkt door het toepassen van buitenzonwering, het dichthouden van ramen en deuren en de instelling van de thermostaat. Bovendien worden de energiekosten beperkt door het regelmatig reinigen van de filters.

Ik wil een airco aanschaffen, kan ik deze zelf aansluiten?

Dat ligt eraan. De verplaatsbare airco's, die overigens veel op Vergelijk.be zijn te vinden, kunt u makkelijk zelf installeren. Deze worden bijna kant en klaar geleverd. Wilt u echter een ingewikkeld aircosysteem voor het kantoorpand, dan kunt u dit beter uitbesteden aan een bedrijf dat daarvoor gecertificeerd is.

Wat is een multi-splitsysteem?

Een multi-splitsysteem bestaat uit meerdere binnendelen die verbonden zijn aan één buitendeel. Dit zorgt voor economische, installatietechnische en esthetische ( slechts één buitendeel ) voordelen. Het is bij dit systeem bovendien mogelijk om later een eventuele uitbreiding te realiseren.

Herken een minder werkende airco?

Werkt uw airco 's zomers niet meer zo goed, of het duurt lang voordat uw ramen condensvrij zijn in de winter? Dat zijn de eerste tekenen dat uw airco een onderhoudsbeurt nodig heeft. U voorkomt dan vervelende luchtjes en dure reparaties.

Welk onderhoud heeft uw airco nodig?

Zelfs een goed werkende airco lekt elk jaar gemiddeld 10% koudemiddel. Na verloop van tijd merkt u dit aan de minder wordende koelcapaciteit. De kans is echter groot dat het dan al te laat is, want door minder koudemiddel zal de compressor, het belangrijkste onderdeel van het aircosysteem, op sommige momenten geen olie meer krijgen, waardoor deze stuk kan gaan door gebrek aan smering. Een reparatie kan dan zomaar oplopen tot honderden euro's.

Tips voor goed airco-onderhoud

We hebben een aantal tips voor goed airco-onderhoud voor u op een rijtje gezet:

 

  • Zet bij warm weer als u in de auto stapt eerst de ramen open, zodat de 'extra' warmte snel uit de auto wordt afgevoerd en uw aircosysteem niet onnodig wordt belast.
  • Gebruik uw airco regelmatig (min. één keer per week) , dit zorgt ervoor dat uw airco optimaal blijft werken.
  • Stel de temperatuur maximaal 5 graden onder de buitentemperatuur in, anders is de overgang naar de buitentemperatuur te groot.
  • Schakel de airco 5 minuten voor aankomst uit, zo kunt u alvast wennen aan de buitentemperatuur. Laat uw airco regelmatig controleren door een aircospecialist.

 

Kunnen airco's alleen maar koelen?

De meeste airco's zijn leverbaar in een warmtepomp uitvoering en kunnen daardoor niet alleen koelen maar ook verwarmen. Zo bent u dus het hele jaar door verzekerd van een comfortabel binnenklimaat.

Hoe wordt de benodigde koelcapaciteit berekend?

Voor iedere ruimte kan er een koellastberekening gemaakt worden. Met dit programma wordt de benodigde koelcapaciteit berekend. Vele factoren zijn hiervoor van belang.
Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • heeft de ruimte een plat dak?
  • heeft de ruimte veel ramen/glas?
  • is er binnen en/of buiten zonwering aanwezig?
  • zijn er in deze ruimte veel warmtebronnen aanwezig zoals computers,verlichting, etc?
  • zijn er veel mensen in de ruimte aanwezig etc. etc?

Een veel toegepaste vuistregel voor normale ruimten is 40Watt/m3 (dus 40 Watt koelvermogen per kubieke meter van de betreffende ruimte)

Wat is de energiebesparing?

Om energie te besparen heeft men verschillende methoden ontwikkeld. Één daarvan is de toepassing van twee kleinere compressoren. Dat heeft als voordeel dat slechts één compressor wordt aangesproken als niet het hele koelvermogen nodig is. Pas als het volledige koelvermogen wordt gevraagd, zal ook de tweede compressor inschakelen.

De energiebesparing kan hierdoor oplopen tot 35%. En aangezien er tweemaal een kleinere compressor gaat draaien, is de aanloopstroom ook lager dan bij een airconditioner met één grote compressor. Bijkomend voordeel is dat het maar zelden nodig is de elektrische installatie aan te passen.

Wij kunnen veel modellen ook met invertertechniek leveren. Door het toerental van de compressor te regelen, kan de installatie zo efficient mogelijk werken. Zo kunnen energiebesparingen tot wel 70% worden bereikt. De techniek werkt net als de motor van een auto. Hoe hoger het toerental, hoe hoger het verbruik van brandstof (energie). Bij een laag toerental is het verbruik dus ook minder en bespaart u energie.

Waar moet ik rekening mee houden als er een airconditioner geïnstalleerd wordt?

Ten eerste moet er een goede keus gemaakt worden van het binnendeel. Dit binnendeel moet worden voorzien van elektra. Bovendien moet er de mogelijkheid zijn om het bij het binnendeel ontstane condenswater af te voeren. Vervolgens moet er een goede plek gevonden worden voor het buitendeel: op een dak, aan een gevel, op een balkon, etc.

Het buitendeel moet ook voorzien worden van een elektrische voeding. Ten slotte worden beide delen door twee dunne leidingen met elkaar verbonden. Hiervoor moet er mogelijk een dakdoorvoer of een kleine wandboring plaatsvinden.

Misschien lijkt het allemaal op een grote verbouwing, echter voor installateurs is het dagelijks werk en er zijn vele mogelijkheden om de installatiehinder tot een minimum te beperken.