Airco en verwarming

Airco en verwarming

Met warme temperaturen in de zomer en koude temperaturen in de winter, heb je waarschijnlijk behoefte aan zowel verwarming als airco. Je kan natuurlijk een aparte airco plaatsen naast je verwarming, maar echt efficiënt is dat niet. Veel efficiënter is een systeem dat zowel kan verwarmen als verkoelen. Zeker als je gaat renoveren of bouwen, is het moeite om naar een systeem te kijken dat airco en verwarming combineert.

Airco en verwarming in één met een warmtepomp

Airco en verwarming combineren in één kan met een zogenaamde airco warmtepomp. Een airco warmtepomp is een lucht-lucht warmtepomp, waarvan de koelcyclus eenvoudigweg kan worden omgedraaid om te verwarmen. De koude lucht wordt dan naar buiten afgevoerd, zodat het binnen lekker warm wordt. De warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. Kenmerkend aan een warmtepomp, is dat deze bijzonder energie-efficiënt is: met een bepaalde hoeveelheid energie wordt er meer warmte of koelte geproduceerd. Het rendement ligt daardoor boven de 100%, terwijl dat bij klassieke airco's en verwarmingssystemen nooit boven de 100% kan liggen. Je beschikt met een warmtepomp die airco en verwarming combineert dus over een zeer zuinig systeem, waardoor je enorm kan besparen op je energiefactuur.

De installatie van een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp installeren is vrij eenvoudig, en vraagt over het algemeen niet veel werk. De warmtepomp wordt buiten geïnstalleerd, en ze wordt verbonden met een binnenunit. Indien je meerdere kamers wil verwarmen en koelen, dan wordt er gebruik gemaakt van een split-airco systeem, waarbij meerdere binnenunits worden geïnstalleerd op één buitenunit.

Dit systeem werkt niet met vloerverwarming of met convectoren, en wordt daarom vaak gecombineerd met een hulpverwarmingssysteem.

De voordelen van airco en verwarmen in één

De voordelen van den lucht-lucht warmtepomp die zowel kan verwarmen als kan koelen zijn talrijk:

  • Je beheert zowel je airco als je verwarming met één toestel.
  • De warmtepomp heeft een hoog rendement, waardoor je bespaart op je energiefactuur.
  • Het systeem is gemakkelijk te installeren.
  • De modulaire opbouw maakt het mogelijk om meerdere binnenunits op één buitenunit aan te sluiten.

Meer weten over airco en verwarming in één?

Wil je meer weten over airco en verwarming in één? Airquality is specialist in het plaatsen van airco's en warmtepompen. Contacteer ons vrijblijvend over de mogelijkheden!